تولید قطعات دایکاست چگونه انجام می‌شود؟

تولید قطعات به روش‌های گوناگون با کمک دستگاه‌های متنوعی انجام می‌شود. تولید قطعات به روش دایکاست یکی از روش‌های تولید قطعات فلزی است که شباهت بسیار زیادی به روش تزریق پلاستیک دارد. با این تفاوت که در فرآیند تولید قطعات دایکاست، شما با فلز سرو کار دارید. همین موضوع دست تولیدکنندگان را برای تولید قطعات با طرح‌ها و اندازه‌های متنوع باز گذاشته و سود بسیاری را برایشان فراهم آورده است. اگر شما هم درمورد تولید قطعات دایکاست و دلیل سودآوری آن کنجکاو شده‌اید، این مقاله را از دست ندهید.

قطعات دایکاست چه ویژگی هایی دارند؟

قطعاتی که با روش دایکاست تولید می‌شوند دارای مقاومت و ماندگاری بالاتری هستند. از سوی دیگر این قطعات دارای سطوح صاف و یکدست هستند و امکان پلیسه شدن و ایجاد بخش‌های ناهمگون در آن‌ها نزدیک به صفر است.

از دیگر ویژگی‌های جالب قطعات دایکاست این است که این قطعات می‌توانند کاملا پیچیده باشند و با وجود طراحی و ساختار بسیار پیچیده، برخلاف قطعات پلاستیکی خالی از هر گونه ایرادی باشند. از سوی دیگر این قطعات می‌توانند دارای دیواره‌هایی به مراتب باریک‌تر از قطعات پلاستیک تزریقی باشند و با نازک شدن دیواره‌ها دچار افت کیفیت نشوند.

تولید قطعات دایکاست
تولید قطعات دایکاست در صنایع بزرگ

انواع دستگاه‌هایی که قطعات دایکاست را تولید می کنند

معمولا تولید قطعات دایکاست توسط دو نوع دستگاه انجام می‌شود که هر یک می‌توانند تاثیر ویژه‌ای بر محصول نهایی دایکاست داشته باشند.

- ماشین ریختگری با محفظه‌ی گرم: ماشین‌های ریختگری با محفظه‌ی گرم که به‌خاطر شکل ظاهری خاصشان به نام ماشین گردن غازی نیز شناخته می‌شوند، نوعی دستگاه ریخته‌گری هستند که مخزن فشار آن‌ها مستقیما به حفره‌ی قالب‌گیری متصل شده است و به سازنده اجازه می‌دهد تا مواد اولیه‌ی فرآیند دایکاست را به‌صورت مداوم وارد مخزن فشار کند. در این دستگاه، هنگامی که سیلندر محفظه در حالت بی‌فشار قرار بگیرد، فلز ذوب شده به سمت قالب ریختگری جریان پیدا می‌کند. پروسه‌ی ساخت قطعات دایکاست در این ماشین‌ها به‌صورت ممتد انجام می‌شود و سرعت تولید قطعات در این ماشین‌ها بالاتر از ماشین‌های محفظه‌ی سرد است.

به طور کلی، تولید قطعات فلزی از طریق سه فرآیند انجام می گیرد:

- ماشین ریختگری با محفظه سرد: ماشین‌های ریختگری با محفظه‌ی سرد برخلاف ماشین‌هایی که دارای محفظه‌ی گرم هستند نمی‌توانند فلز مذاب را به‌طور اتوماتیک وارد محفظه‌ی فشار کنند. بنابراین برای پر کردن محفظه‌ی فشار لازم است که مذاب فلز به کمک ملاقه‌های دستی یا مکانیکی وارد محفظه شود. پس از اضافه شدن فلز مذاب، محفظه به کمک یک پیستون هیدرولیکی بسته می‌شود و فلز مذاب را به سمت قالب‌ها هدایت می‌کند.

نحوه‌ی کار ماشین‌های دایکاست

همانطور که گفتیم ماشین‌های دایکاست از محفظه‌ی فشار و حفره‌ی قالب‌گیری تشکیل شده‌اند که با کمک هم مواد مذاب را به سمت قالب‌ها هدایت می‌کنند. اما اگر نگاه دقیق‌تری به این ماشین‌ها بندازید متوجه خواهید شد که هر یک از ماشین‌های دایکاست دارای دو نیمه‌ی ‌ثابت و اجکتور از جنس آلیاژ فولاد هستند.

نیمه‌ی ثابت به اهرم تزریق متصل شده است و نیمه‌ی اجکتور به یک جعبه‌ی اجکتور وصل است تا پس از پایان کار تولید قطعات دایکست بتوانند آن‌ها را از دستگاه جدا کنند.

نیمه‌ی ثابت دارای حفره‌هایی برای ورود ماده‌‌ی مذاب است و نیمه‌ی اجکتور به گذرگاه‌ها و دریچه‌هایی برای هدایت ماده مذاب به داخل قالب مجهز است. بنابراین هنگامی که ماده مذاب از محفظه‌ی فشار به سمت محفظه‌ی قالب‌گیری حرکت می‌کند، در این دو نیمه محبوس می‌شود تا شکل نهایی را به خود گرفته و خنک شود.

نمونه قالب دایکاست
تولید قطعات دایکاست در صنایع بزرگ

قالب سازی برای تولید قطعات دایکاست

تولید قطعات دایکاست دارای مراحل گوناگونی است؛ طرح‌ریزی اولیه‌ی شکل قطعه، ساخت هسته، قالب‌سازی، ذوب کردن مواد و پر کردن مخزن و ریزه‌کاری‌های پایانی. در این میان فرآیند قالب‌سازی یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در تولید قطعات دایکاست است، چرا که محصول نهایی شما در قالب‌ها به شکل دلخواه شما در خواهد آمد.

برای ساخت قالب‌‌ها ابتدا شکل قطعه با محاسبات دقیق زوایا و اندازه‌ها در برنامه‌‌های CAD طراحی می‌شود. فولاد گرمکار با ضخامت مناسب بهترین انتخاب برای ساخت قالب‌های دایکاست است. چرا که می‌تواند در برابر گرمای بیش از حد محفظه‌ی قالب‌گیری مقاومت کند و ذوب نشود.

فولاد گرمکار طی این فرآیند به ماشین‌های مونتاژ و ساخت قالب منتقل می‌گردد و متناسب با طرح توسط فرز‌های CNC برش داده می‌شود تا به شکل نهایی موردنظر در آید. در نهایت قالب‌ با دو نیمه‌ی ثابت و اجکتور به دستگاه ریختگری منتقل می‌شوند تا در تولید قطعات دایکاست همراه شما باشند.

با روش دایکاست چه قطعاتی می توان تولید کرد؟

روش دایکاست در صنایع گوناگونی از جمله صنعت خودروسازی،‌ صنایع مرتبط با لوازم دکوری و هر صنعت دیگری که به قطعات ظریف فلزی نیازمند باشد کاربرد دارد. درواقع شما با روش دایکاست می‌توانید قطعات بسیاری تولید کنید.

قفل‌ها و چرخ دنده‌ها یکی از متداول‌ترین قطعات تولید شده به روش دایکسات هستند و قلاب‌های ماهیگیری، قطعات فلزی اسباب بازی‌ها، دستگیره‌‌های در، جعبه‌های ابزار و چوب گلف از جمله محصولاتی هستند که در بخش تولید قطعات دایکاست عمومی ساخته می‌شوند.

. البته استفاده از روش دایکاست تنها به این بخش محدود نمی‌شود، بلکه تولید قطعات دایکاست برای بخش‌های فنی که نیازمند قطعات فلزی مستحکم هستند نیز انجام می‌شود. دایکاست حتی در تولید قطعات مرتبط با لوازم الکتریکی نیز کارآمد است و مي‌توان از آن برای تولید قطعات کامپیوتر استفاده کرد.

تولید قطعات دایکاست
تولید قطعات دایکاست در صنایع بزرگ

مزایای تولید قطعات با روش دایکاست

تولید قطعات دایکاست دارای مزایای بسیار زیادی برای صنایع گوناگون است:

- توانایی تولید طرح‌های هندسی پیچیده: مایع بودن مذاب فلز به شما اجازه می‌دهد تا به سادگی از ساده‌ترین و پیچیده‌ترین طرح‌های هندسی یک قطعه‌‌ي فلزی تولید کنید.

- چرخه‌ی بسیار سریع تولید قطعات دایکاست: اگر قطعات ماشین‌های دایکاست به درستی سرویس و نگهداری شوند، ماشین آلات شما با کمترین میزان خرابی مواجه خواهند شد و همین موضوع سرعت چرخه‌ی تولید شما را افزایش خواهد داد.

- به کار گرفتن فلزات سخت: بخاطرکارکرد منحصر به فرد ماشین‌های دایکاست، استفاده از فلزات سخت امکان‌پذیر خواهد بود و در نتیجه کیفیت نهایی محصولات افزایش خواهد داشت.

- کاهش مونتاژ: در فرآیند دایکاست شما می‌توانید یک قطعه را به صورت کامل تولید کنید. به همین خاطر در بسیاری از مواقع نیاز به مونتاژ قطعات نیز کاهش می‌یابد.

- برطرف شدن محدودیت اندازه: با این روش شما می‌توانید قطعات مورد نظر خود را در هر اندازه‌ای تولید کنید. - تولید بافت‌های متنوع: در روش دایکاست می‌توانید سطوحی با بافت نرم، نیمه نرم و سخت تولید کنید.

معایب تولید قطعات با روش دایکاست

مناسب نبودن برای آلیاژهایی با نقطه ذوب بالا، ناتوانی در تولید قطعات بسیار بزرگ، هزینه‌ی بالای تولید، زمان تولید طولانی و به دام افتادن برخی از گازها در فرآیند قالب‌گیری از جمله معایب تولید قطعات به روش دایکاست هستند.