تولید قطعات فلزی
تولید قطعات فلزی، از مهم ترین تولیدات در صنعت می باشد. برای تولید قطعات فلزی به مواد اولیه ای همچون ورق های خام نیاز می باشد. در تولید قطعات فلزی، هر کدام از قطعات ساخته شده، دارای ضخامت های متفاوت می باشد. همچنین در این فرآیند، صنعتی به نام قالب سازی نیز دخیل می باشد. برای انتخاب ورق های مورد نظر باید به مواردی همچون اندازه مناسب ورق، کیفیت سطح ورق، ضخامت ورق مورد نظر و همچنین به چگونگی به کاربردن ورق نیز باید توجه ویژه ای داشت.
چه خصوصیاتی در انتخاب ورق مورد نظر باید رعایت شود؟
• اگر فلز مورد نظر از نوع ریزدانه باشد، کیفیت سطح آن پس از انجام فرآیند ماشین کاری بهتر خواهد شد؛ زیرا با جدا شدن دانه های ریزتر، ورق به طور یکنواخت کاهش ضخامت پیدا می کند.
• اگر بخواهیم در تولید قطعات فلزی از کیفیت بالاتری بهره مند باشیم باید فلز مورد نظر از لحاظ ضخامت و فرم یکنواخت باشد.
• همچنین اگر بخواهیم در درجه های بالاتر صافی داشته باشیم باید فلز انتخاب شده دارای حداقل خراش، خوردگی، تنش های پسماند و هرگونه عیوب دیگر باشد.
• در تولید قطعات فلزی، اگر فلز استفاده شده به صورت همگن باشد( از لحاظ ساختار متالورژیکی) در نتیجه پس از عمل ماشین کاری، کیفیت سطح بهبود زیادی خواهد داشت.
به طور کلی، تولید قطعات فلزی از طریق سه فرآیند انجام می گیرد:
تولید قطعات فلزی به منظور خلق قطعات، سازه ها و ماشین ها می باشد. مواد خام سازنده ی هر کدام از این موارد، با یکدیگر متفاوت می باشند.
برای تولید قطعات فلزی، اولین قدم طرح و نقشه ی آن می باشد. در همین قدم اولیه برآوردهایی نسبت به قیمت تخمین زده می شود اما نهایی نمی شود.
قدم ثانویه بعد از طراحی و نقشه، انتقال آن به بخش ساخت می باشد و سپس در انتها به قسمت راه اندازه پروژه می رسد. پروژه های تولید قطعات فلزی می تواند شامل ساخت و تولید تجهیزات سنگین باشد.
فرآیند اول تولید قطعات فلزی، برش یا همان بریدن می باشد. برش به سه صورت انجام می شود:
خود برش کاری نیز با روش های گوناگونی انجام می پذیرد. از جمله برش کاری اکسیژنی، برش کاری پلاسما، برش کاری با ماشین هایCNC و ...
یکی دیگر از فرآیندهای تولید قطعات که به آن اشاره شد، خم کاری است. این فرآیند نیز در دو مرحله مجزا انجام می گیرد:
آخرین مرحله تولید قطعات فلزی سرهم کردن می باشد که در طی سه مرحله انجام می شود:
-
جوشکاری
-
پیچ ها و پرچ ها
-
چسب ها
شکل دهی به قطعات فلزی از مراحل اصلی تولید قطعات فلزی می باشد. در این فرآیند ابتدا یک ورق مسطح فلز انتخاب می شود تا با اعمال تغییرات و همچنین اعمال نیرو، تبدیل به یک قطعه سه بعدی شود. طریقه ی شکل دادن در این فرآیند به این صورت است که ابتدا یک ماده خام انتخاب می شود و سپس با اعمال کردن نیرو ماده شکل خواهد گرفت.
البته به این نکته نیز باید توجه داشت که در طول اعمال نیرو، هیچگونه ماده ای به آن کم یا زیاد نمی شود. همچنین نیروی اعمال شده به مواد باید بسیار بالا باشد تا قابلیت و توان شکل دادن به ماده اولیه را داشته باشد. برای کنترل کردن این نیرو و تنظیم مناسب آن می توان از انواع ماشین آلات بهره برد.
ماشین کاری از دیگر بخش های تولید قطعات فلزی می باشد. در این فرآیند تمام مواد ناخواسته ای که در توده ماده است، به منظور رسیدن به شکل مورد نظر، حذف می کند.
جوشکاری از مهمترین فرآیندهای تولید قطعات فلزی می باشد. بعد از اینکه ماده اولیه انتخاب شده به شکل دهی مورد نظر خود رسید و فرآیند ماشین کاری نیز بر روی آن اعمال شد، نوبت به عمل جوشکاری می رسد. وظیفه جوشکاری، جوش دادن قطعات شکل گرفته و اتصال مناسب آن به محل مورد نظر می باشد.
همچنین برای قرار دادن این قطعات در محل مناسب خود، احتمال استفاده از یک فیکسچر برای جوش کاری است. در این بخش می توان به دو صورت جوش زد.
اگر نقشه کاملی از طریقه جوشکاری در دسترس سازنده مربوطه بود، بر طبق آن نقشه پیش خواهد رفت. اگر هیچ نقشه ای در اختیار جوشکار نبود، می تواند بر اساس راهبردهای خودش کار را تکمیل می کند.
احتمال چروک شدن قطعه جوش در حین جوشکاری وجود دارد. بر همین اساس باید مواردی برای جلوگیری از این عمل، انجام گیرد:
-
استفاده کردن از یک فیکسچر محکم
-
انجام دو عملیات مهم پس از جوشکاری: کشش و صافکاری
-
پوشاندن قطعه جوش در ماسه و ...
همچنین این نکته گفته شود که برای انجام عملیات صافکاری در جوشکاری از مشعل اکسی استیلن استفاده می شود.
بعد از انجام تمامی عملیات ها در تولید قطعات فلزی، نوبت به سرهم کردن نهایی می رسد. بعد از سرد شدن قطعه تولید شده آن را شن زنی(تمیز کردن سطح فلز به وسیله ی پاشاندن جریانی پر سرعت از ماسه یا مواد ساینده دیگر) و سپس رنگ می کنند. در انتها هرگونه سفارش بر روی نمونه زده می شود و آماده ی بازرسی نهایی می شود.